Äidin katkera purkaus - sori siitä

Emme saaneet poikaa sittenkään kotiin käymään tänään.

Aamupäivä meni tosi hyvin. Puetin pojalle jo kotivaatteet päälle. Sitten tuli kipu ja poika juuttui petiin. Pyysimme lääkettä. Saimme sitä. Kipu jatkui. Pyysimme lääkettä. Käskettiin odottaa. Odotimme. Pyysimme lääkettä. Lääkkeen sijaan sain kuulla oven suusta luennon kivun kokonaisvaltaisesta hoidosta ja siitä miten kipuun voi provosoitua. Minä siis provosoin pojalle kipua. Hetken kuluttua tuli lääkettä. Odotimme, ei auttanut. Lisää lääkettä, joka sekään ei auttanut tällä kertaa niin paljon, että poika olisi suostunut lähtemään kotiin.

Me emme voivottele pojan vuoteen äärellä kipua. Me toteamme, että on kipeä, tarvitaan lääkettä. Me yritämme keksiä muuta mukavaa ajattelemista ja tekemistä niin paljon kuin mahdollista. Luetaan kirjoja ääneen. Katsotaan ohjelmia. Katsellaan valokuvia. Yritetään keksiä kivoja tarinoita jutun aiheeksi. Vitsikkäitäkin yritämme olla.

Ei todellakaan tarvittaisi hoitavalta taholta syytteitä siitä, että provosoidaan lasta kipuun tai että lapsi reagoisi meidän ahdistukseen olemalla kuin kipeä. Mielestäni me olemme pääsääntöisesti pitäneet omat tunteemme hyvin takia-alalla hoitotilanteissa. Tänään kyllä alkoi keittää yli, kun lääkkeen sijaan koin saavani syytteitä.

Muutenkaan en enää pysty luottamaan hoitavan tahon kipupuheisiin. Meille on luvattu moneen, moneen kertaan, että kipeä ei tarvitse olla. Että vie vain vähän aikaa, että löydetään hyvä hoitotasapaino. Poika on ollut nyt viimeiset 9 päivää päivittäin kovaa kipeä. Ne minuutit ja tunnit kun poika pahoinvoivana ja kylmä hiki otsalla odottaa lääkkeestä apua, ovat kovin pitkiä. Sinä aikana ehtii lukea äänensä käheäksi kirjan lukuja.

Tahtoisin myös tietää, miten paljon ihmiset, jotka tuntevat kovaa kipua, yleensä jaksavat itse riekkua tai kuunnella ympärillä riekkuvia "piristäviä" ihmisiä. Itse en kipeänä jaksaisi. Enkä siis vaadi sitä pojaltakaan. Joskus hiljaisuus ja silittely saattaisi olla parempi vaihtoehto. Tosin ehkä se sitten provosoi kipuun?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Se julkaistaan, kun olen sen tarkistanut.

Suositut tekstit