Kuolleiden lasten muistopäivä 23.9.2018

Tänään vietetään kuolleiden lasten muistopäivää. Mekin vietämme sitä osanottokukkien äärellä. Poika pääsi pois eilen aamulla klo 03:15.

Olimme nukkuneet koko perhe jo useita öitä samassa pienessä sairaalahuoneessa. Aluksi nukuimme kaikki. Sitten yhden yön valvoimme isän kanssa vuorotellen pojan vuoteen ääressä. Toisena yönä siinä vuorotteli hoitajia ja me isän kanssa nukuimme pätkittäin. Lauantaita vasten yöllä hoitaja istui pojan vuoteen äärellä. Isäkin oli hereillä ja herätti minutkin, kun poika lopetti hengittämisen.

Pojan munuaiset olivat lopettaneet toiminnan jo päiviä sitten. Keuhkoissa oli nestettä ja vatsaontelo pullotti askitesta, joka painoi palleaa ja keuhkoja. Maksan toiminta oli hiipunut. Sydän oli terve ja vahva ja se jaksoi senkin jälkeen, kun muut elimet eivät enää jaksaneet. Kunnes sekin väsyi ja lopetti lyömisen.

Päivystävä lääkäri kävi toteamassa pojan kuolleeksi. Poika pestiin ja hänelle puettiin hänen lempivaatteensa ja äidin kutomat sukat. Hänelle pedattiin puhtaat lempilakanat. Kainaloon asetettiin nalle. Isän kanssa itkimme pojan ääressä ja kiitimme häntä siitä, että hän oli meidän poikamme. Hetken kuluttua hänet tultiin hakemaan ja vietiin pois.

Vaikka meillä on ollut paljon aikaa tottua ajatukseen pojan kuolemasta ja olen siitä tännekin kirjoitellut, ei siihen siltikään ole voinut valmistautua. On niin lohdutonta tämä hirvittävä ikävä, nyt kun poikaa ei todellakaan enää ole. Koti huokuu tyhjyyttä. Pojan tavarat muistuttavat siitä, että poika ei enää niitä käytä.

Pojan vuoksi toivon, että taivas on olemassa. Hän on paikkansa siellä ansainnut. Sinnikäs ja rohkea poikani.



24 kommenttia:

  1. Syvä osanottoni ja voimia teille kaikille suuressa surussanne ! <3

    VastaaPoista
  2. Hyvät kuolleen pojan vanhemmat, oli koskettavaa löytää ja lukea tämän päivän tapahtumistanne. Menetimme oman tyttäremme maaliskuussa samaan pahanlaatuiseen ja harvinaiseen DSRCT-syöpään. Tarkoituksemme on tehdä facebook-päivitys tänä kuolleiden lasten muistopäivänä. Aloin tarkistaa tämän päivän virallista nimeä netistä. Vastaan tuli ensimmäiseksi blogisi, joka todella teki voimakkaan vaikutuksen meihin samanlaisen kohtalon kokeneisiin vanhempiin. Tilaan blogisi sähköpostiini.

    Olet oikeassa, että ei lapsen kuolemaan voi valmistautua, vaikka sen kuinka tietäisi etukäteen. Mekin sanoimme tyttärellemme usein, että olemme valtavan kiitollisia hänestä. Mekin vietimme viimeiset viikot tiiviisti hänen kanssaan.

    Ei ole sanoja, mutta tuntui tärkeältä lähettää tämä viesti.

    Lämpimästi teitä ja poikaanne ajatellen
    kuolleen tyttären äiti ja isä

    VastaaPoista
  3. Osanotto suuressa surussa. Voimia tulevaan.

    VastaaPoista
  4. Itken ja toivon perheellenne kovasti jaksamista <3

    VastaaPoista
  5. Osanottomme suureen suruunne, voimia tuleviin päiviin <3

    VastaaPoista
  6. Syvä osanottoni suuressa surussa, voimia jokaiseen hetkeen, lohdullisia ja rakkaita muistoja. Jaksamista teille <3

    VastaaPoista
  7. Syvä osanotto rakkaan lapsen menetyksestä! Rakkaus pysyy ikuisesti❤️

    VastaaPoista
  8. Otan osaa ihan liian suureen suruunne. Poikaanne lämmöllä muistellen <3. T: Aten äiti

    VastaaPoista
  9. Lämmin osanotto suureen suruun ja voimia tuleviin päiviin.❤

    VastaaPoista
  10. Lämmin osanottoni suureen suruunne.

    VastaaPoista
  11. Lämmin osanotto suruista suurimpaan.

    VastaaPoista
  12. Syvä osanottoni rakkaan poikanne menetykseen. Oli ilo, että sain olla ihanan poikanne kanssa töissä koulun arjessa monta vuotta.

    VastaaPoista
  13. Lämmin osanottoni suureen suruunne.

    VastaaPoista
  14. Lämmin osanotto teille. Luen koko blogisi, kunhan hetken huoahdan ja kerään voimia. Olen menettänyt 19- vuotiaan pojan vuonna 2007, alveolaariseen rhabdomyosarkoomaan. Toivon teille voimia jaksaa, jaksaa eteenpäin tunti kerrallaan. Jos jossain vaiheessa haluat vertaistukea, missä muodossa tahansa, olen käytettävissä.

    VastaaPoista
  15. Lämmin osanotto. Voimia teille suuren surun keskelle. ❤️

    VastaaPoista
  16. Lämmin osanotto ja voimia tulevaan ❤️

    VastaaPoista
  17. Osanottoni myös. En voi kuvitellakaan, miten seviäisin, jos tulisi omalle kohdalle oman lapsen kuolema. Tosi hyvä, että kirjoitat siitä niin avoimesti. Se auttaa meitä muita.


    Viime aikoina ollut paljon kuolemaa ympärillä (sukulaisia, keskenmeno jne.) Kaiken sen jälkeen vastaus tuohon, mitä kirjoitit: Kyllä. Taivas on todellinen. Se on olemassa. Se on lähellä. Tulet tapaamaan poikasi jälleen. Kaikki ei ole näin selkeää ja yksinkertaista nyt, mutta se tulee olemaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Se julkaistaan, kun olen sen tarkistanut.

Suositut tekstit