Miltä kuulostaa vuoden kestävä oksennustauti?

Jokainen, joka on joskus sairastanut oksennustaudin, tietää miltä tuntuu oksentaa oksentamasta päästyäänkin. Pojalla on kohta takanaan vuosi enemmän tai vähemmän säännöllistä oksennustautia. Jos menee päivä, ettei oksennusta tule, kyseessä on hyvä päivä. Hyvinvointilääkkeistä (=pahoinvoinnin estolääkkeistä) huolimatta pahoinvointi on sekä syöpälääkkeistä että taudinkuvasta johtuva vakiovieras. Takana on 9 kuuria suonensisäisiä sytostaatteja ja 6 kuuria tablettimuotoisia. Menossa on nyt seitsemäs pillerisatsi.

On ollut aikoja, että ruoka maistuu paremmin, mutta viimeiset viikot ovat menneet todella vähäisellä syömisellä. Lauantaina poika aloitti jälleen syömään sytostaatteja, tuon 16. sytokuurinsa. Niillä mennään 10 päivää. Magneettikuva oli perjantaina, mutta tuloksia emme vielä saaneet. Lääkäri soittelee niitä huomenna. Liekö tämäkin jo turtumista tilanteeseen, mutta en suuremmin surrut sitä, ettei tuloksia perjantaina vielä saatu.

Perjantaina pojalta tutkittiin myös sydämen toimintaan liittyvä veriarvo P-proBNP, jonka arvo pojalla oli 136 , viitearvon maksimiarvon ollessa 64. Tämäkö on syy hengästymiseen, väsymykseen ja huonoon jaksamiseen ylipäänsä? Lääkäri vakuutti, että vaikka nyt aloitettu sytostaatti vaikuttaa juuri sydämen toimintaan, tuo arvo ei ole huolestuttava. Se vaan, että ko. lääkäri ei ollut osaston omia vakilääkäreitä. Tämäkin on asia, joka pitää huomenna lääkäriltä tarkistaa.

Pojalle tuli myös kylkikipu takaisin ja myös jalat ovat kipeät, joten morkku eli morfiini otettiin takaisin päivittäiseen ohjelmaan. Voisiko nuo kivutkin olla sydänperäisiä? Äidin aavistus sanoo, että voivat olla.

Viikonloppuna teimme molempina päivinä pyörätuolilla lähes tunnin ulkoilureissut. Poika tykkäsi kovasti. Yhden jyrkän ylämäen jaksoi hiljakseen kävellä, mutta otti selkeästi kovasti voimille, vaikka puolivälissä pysähdyimme hengittelemään. Luonnosta oli kiva bongata kevään merkkejä: sinivuokkoja, lintujen laulua ja koskena pauhaava puropahanen. Onneksi meillä on tuo pyörätuoli!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Se julkaistaan, kun olen sen tarkistanut.

Suositut tekstit